#58 Wytyczne związane z organizacją wesela w trakcie epidemii koronawirusa

Od 6 czerwca 2020 r. branża ślubna wznawia swoją działalność – bardzo duża zasługa w tym Polskiego Stowarzyszenia Branży Ślubnej. Znowu będzie można organizować śluby i wesela. Jeden z podstawowych warunków – na weselu może być do 150 osób. Wytycznych jest więcej. Są one dokładnie sprecyzowane co wolno, czego nie wolno, a co powinno się zrobić żeby zapewnić bezpieczeństwo dla gości weselnych, ale także firm, które pracują przy organizacji wesel. Poniżej zamieszczamy jedne z najważniejszych wytycznych – pochodzą one ze strony  Ministerstwa Rozwoju (stworzone zostały przez Ministerstwo Rozwoju i Główny Inspektorat Sanitarny). Publikujemy tylko część – wg nas najbardziej istotną. Więcej informacji możecie znaleźć na stronie Ministerstwa. Link znajdziecie na dole pod wytycznymi.

 

Powrót branży ślubnej – zalecenia

Można powiedzieć w końcu. Choć dla wielu usługodawców wiele to nie zmieni. Pary, które planowały ślub w kwietniu i maju przeniosły swoje śluby na wrzesień, październik lub przyszły rok. Dla wielu fotografów, wedding planerów, kwiaciarek i sal weselnych sezon rozpocznie się na dobre dopiero w sierpniu – pary które planowały ślub w czerwcu i zmieniły datę, często nie są chętne do powrotu do wcześniejszego terminu. I nie ma co się dziwić zorganizować wesele w tydzień lub dwa to nie taka prosta sprawa. Ale są przykłady, że się da. Dlatego jeśli czytasz ten wpis i myślisz o weselu last minute to z przyjemnością informujemy, że jesteśmy w stanie sfotografować Twój ślub. Mamy jeszcze kilka wolnych terminów w czerwcu, lipcu a nawet jeden w sierpniu. 

 

 

 

Najważniejsze zasady organizacji wesele w czasie trwania koronawirusa

Zapewnienie bezpieczeństwa 

Wytyczne dla organizatorów imprezy:

– Dostosowanie liczby zaproszonych gości do nowych wytycznych związanych z dopuszczalną liczbą osób w trakcie imprezy.
Poinformowanie gości i obsługi, że w imprezie nie mogą brać udziału osoby chore na COVID-19, zakażone SARS-CoV-2, przebywające w kwarantannie, izolacji, manifestujące objawy ze strony układu oddechowego.
Poinformowanie gości o wytycznych dotyczących wszelkich ustalonych zasad panujących w miejscu imprezy.
– Dysponowanie pełną listą gości i obsługi imprezy wraz z kontaktami do udostępnienia w razie potrzeby organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
– Zapewnienie, aby – w miarę możliwości – przy jednym stoliku wyznaczane były miejsca dla rodzin lub osób pozostających we wspólnym gospodarstwie domowym.
– Organizatorzy i obsługa powinni nosić maseczki lub środki ochrony ust i nosa wskazane w obowiązujących regulacjach prawnych.
– Liczba gości uzależniona jest od limitów podanych w aktualnych przepisach prawa.

Wytyczne dla pracowników/ obsługi:

– Często i dokładnie myć ręce wodą z mydłem, zgodnie z instrukcją znajdującą się przy umywalce, i dezynfekować osuszone dłonie środkiem na bazie alkoholu (min. 60%).
Nosić osłonę nosa i ust tam, gdzie jest to możliwe, i obowiązkowo przy bezpośrednim kontakcie z gościem.
– Zachować bezpieczną odległość od innych osób pracujących w tym samym pomieszczeniu (minimum 1,5 metra).
– Zachować bezpieczną odległość od rozmówcy (minimum 2 metry).
– Przestrzegać zasad higieny oraz dobrych praktyk higienicznych.
– Podczas kaszlu i kichania zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak najszybciej wyrzucić chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć lub zdezynfekować ręce.
– Starać się nie dotykać dłońmi okolic twarzy, zwłaszcza ust, nosa i oczu.
– Dołożyć wszelkich starań, aby stanowiska pracy były czyste i higieniczne.
– Jak najczęściej wietrzyć pomieszczenia (nie zaleca się używania klimatyzacji).
– Unikać dojazdów do pracy środkami komunikacji publicznej, jeżeli istnieje taka możliwość.
– Dbać o odporność, wysypiać się, dbać o kondycję fizyczną, racjonalnie odżywiać się.
– Śledzić oraz stosować się do komunikatów oraz wytycznych publikowanych na rządowej stronie internetowej https:/www.gov.pl/web/koronawirus oraz stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego: https://gis.gov.pl/kategoria/aktualnosci.
– W przypadku kelnerów i pozostałej obsługi zaleca się noszenie maseczek oraz rękawiczek – lub każdorazowo dezynfekować ręce po wykonanej usłudze.
– Stosować się do zaleceń i procedur obowiązujących w obiekcie.

 

 

Wytyczne dla klientów/dostawców/podwykonawców/ekip przygotowujących imprezy i pracujących na miejscu w czasie imprezy:

Nosić osłonę nosa i ust (w przypadku dostawców/podwykonawców/ekip przygotowujących imprezę zapewnienie środków ochrony osobistej we własnym zakresie).
– Ograniczyć spożywanie posiłków w miejscu montaży/demontaży.
– Zachować bezpieczną odległość od innych osób przebywających w obiekcie (minimum 2 metry).
– Ograniczyć do niezbędnego minimum czas załatwienia sprawy; organizowanie montaży/demontaży, minimalizując kontakty i mijanie się ekip wykonawczych.
– Stosować się do zaleceń obowiązujących w obiekcie.

 

Bezpieczna organizacja wesela

  • Umieszczenie przy wejściu do obiektu, w widocznym miejscu, informacji dotyczącej konieczności dezynfekcji rąk przy każdorazowym wejściu do obiektu.
  • Zapewnienie pracownikom, gościom oraz innym osobom z zewnątrz środków do dezynfekcji (płyny dezynfekcyjne); rekomendowane umieszczenie dozowników z płynem do dezynfekcji przy – wejściu do obiektu, dla gości w obszarze sali jadalnej, przy wyjściu z toalet, w pomieszczeniach socjalnych, itp.
  • Umieszczenie w różnych częściach obiektu, w widocznych miejscach – informacji, że rekomenduje się:
    – zachowanie bezpiecznej odległości od rozmówcy (minimum 2 metry),
    – częste mycie rąk.
  • Wywieszenie w pomieszczeniach sanitarno-higienicznych instrukcji dot. mycia rąk, zdejmowania i zakładania rękawiczek, zdejmowania i zakładania maseczki, a przy dozownikach z płynem do dezynfekcji – instrukcji dezynfekcji rąk.
  • Zorganizowanie, w miarę możliwości, szatni w ten sposób, aby odzież wierzchnia poszczególnych gości nie stykała się (np. co drugi wieszak).
  • Wyłączenie z użycia suszarek nadmuchowych, zapewnienie w toaletach jednorazowych ręczników papierowych.
  • Ustalenie zasad dotyczących liczby osób przebywających w toalecie, mając na uwadze dystans społeczny 2 metry.

 

Zobacz jak zorganizować wesele w czasie koronawirusa

Usługa gastronomiczna

Należy zwrócić szczególną uwagę na:

  • Obowiązkową dezynfekcję rąk przez klientów przy wejściu na teren lokalu.
  • Udostępnienie dozowników z płynem do dezynfekcji rąk dla gości w obszarze sali jadalnej oraz przy wyjściu z toalet.
  • Odległość między blatami stolików (od ich brzegów) powinna wynosić min. 2 m, zaś 1 m w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysokości minimum 1 m (ponad blat stolika).
  • Zasadę, że przy jednym stoliku może przebywać rodzina lub osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie domowym. W innym przypadku, w celu zwiększenia bezpieczeństwa i dystansu między gośćmi proponowana jest redukcja osób przy stole o 20% względem standardowego usadzenia; zalecane jest usadzanie gości po obu stronach stołu tak, aby goście nie siedzieli vis a vis siebie.
  • Przestrzenie samoobsługowe (bary sałatkowe, stoliki z ciastami, tzw. „wiejskie stoły”, dozowniki do samodzielnego nalewania napojów, bufety, stoły wiejskie, bary, bary kawowe, chłodnie z lodami, stoły z tzw. live cooking (gotowanie na żywo)) możliwe do organizacji pod warunkiem wyznaczenia osoby do obsługi tych miejsc.
  • Dostosowanie liczby kelnerów do liczby gości; 1 kelner na nie więcej niż 15 osób. Przy serwisie dań do stołów zadbanie o obsługę gości przy danym stole przez tego samego kelnera lub przez ten sam zespół kelnerski.
  • Zapobieganie tworzeniu się kolejek lub, jeżeli to niemożliwe, zapewnienie zachowania bezpiecznej odległości między osobami w kolejce np. za pomocą oznaczeń na podłodze.
  • Zapewnienie odpowiedniej wentylacji zgodnie z wytycznymi dotyczącymi wentylacji restauracji, zarówno pod względem liczby wymian powietrza na godzinę, jak i ilości powietrza zewnętrznego doprowadzonego na godzinę.
  • Dopilnowanie, aby filtry do klimatyzacji były regularnie czyszczone zgodnie z instrukcjami producenta.
  • Jeżeli klimatyzowane powietrze jest używane do wentylacji – minimalizacja recyrkulacji, na ile to możliwe.
  • Rekomenduje się jak najczęstsze wietrzenie pomieszczeń.
  • Zwiększenie częstotliwości (rekomendowane co godzinę) czyszczenia i dezynfekcji powierzchni wspólnych, takich jak: toalety, poręcze, klamki, włączniki światła, uchwyty, poręcze krzeseł, podłogi, blaty.

 

Źródło i tekst: https://www.gov.pl/web/rozwoj/wesela-przyjecia

 

Autorzy wpisu:

Marta i Piotrek – małżeństwo od 2019 r. Zawodowo – duet fotografów ślubnych. Wspólnie piszemy Poradnik Ślubny (kliknij i zobacz więcej wpisów), w którym dzielimy się z przyszłymi Parami Młodymi doświadczeniami nabytymi podczas organizacji naszego ślubu. Chcemy Wam pokazać, że ślub to wspaniała przygoda, a jednocześnie pomóc w kwestiach technicznych, np. kiedy wybrać się do księdza, jak ułożyć plan dnia w dniu ślubu lub gdzie znaleźć cukiernię, w której zamówicie pyszny tort. Przeprowadzamy też wywiady z najlepszymi firmami branży ślubnej i mamy nadzieję, że choć trochę Was zainspirujemy. Dziękujemy, że nas odwiedziliście.

 

 

 

 

Zobacz także:

Śluby kościelne nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Mimo iż tu i ówdzie słychać głosy, że w kościołach jest coraz mniej
Statystycznie czas wesela to najmniej stresujący moment dla Państwa Młodych i ich bliskich w ciągu całego dnia. Tu już jest
Wśród wielu usługodawców z których skorzystasz podczas organizacji ślubu przyjdzie czas na wybór firmy, która pomoże Ci dobrać bukiet ślubny,
Organizacja ślubu to trudne wyzwanie, ale jednocześnie bardzo przyjemne. Jeśli nie macie czasu na organizację ślubu to są firmy, które
Wesele na Warmii. To zestawienie słów brzmi fascynująco. Jak dodamy do niego jeszcze Kawkowo to dzieją się czary. Zapraszam Was
Aktualnie żyjemy w takich czasach, gdzie produkuję się dużo więcej niż społeczeństwo potrzebuje. Głównie są to ubrania i jedzenie. Ma
  Wiadomo, o gustach się nie dyskutuję. Każdemu podoba się coś innego. Przecież nawet byłoby nudno jakby wszystkim podobało się
Ślub na którym po raz pierwszy zobaczyłem suknie od Marty odbył się w 2017 r. W sumie zjawiskowych sukni widziałem
To ta z niewielu historii ze scenariuszem na film, albo trzy sezonowy serial. Historia jest taka: najpierw organizujesz swoje wesele